2022

Op zondag 28 augustus openen de poorten van het Castellum Hoge Woerd zich voor een nieuw Leidsche Rijn Festival van Cultuur19!

Fladder rond over het terrein en ontdek een wondere wereld vol theatervoorstellingen, muziekoptredens en workshops voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Hongerige en dorstige snaveltjes vullen we met heerlijke festivalversnaperingen en frisse drankjes. Het programma duurt van 10.00 tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk.

Zet jezelf op aanwezig in het Facebook event.

Blokkenschema en plattegrond

Het blokkenschema vind je hier.

Programma op leeftijd

Programma voor alle leeftijden

Programma voor 2+

Programma voor 4+

Programma voor 8+

Smullen

Een greep uit het programma

Knallen! (6+)

4Beat

4Beat – foto Lucas van Merwijk

De vier Drum Super Heroes van 4Beat laten in deze energieke voorstelling je kennismaken met de superkracht van trommels en ritmes uit de hele wereld. Spetterende drums en percussie uit Afrika, Azië en Latijns Amerika worden gecombineerd met de speciaal voor deze voorstelling geproduceerde sounds van de DJ, zang en dans. Een betere afsluiter kan het festival zich niet wensen!

Bekijk hier een voorproefje.

Meer informatie

Bon dia, Goeiemorgen (4+)

Izaline Calister en Thijs Borsten

Izaline Calister – foto Merlijn Doomernik

Izaline Calister, de koningin van de tumba en Thijs Borsten, de koning van de kinderliedjes brengen een vrolijk makend liedjesprogramma (4+) met een bonte verzameling kinderliedjes uit Curaçao, Aruba en Bonaire.

Meer informatie

Thuis! (2-7 jaar)

Mime Wave

Mime Wave – foto Hans-Boddeke

Met geanimeerde schilderijen en passende muziek word je meegezogen in de wereld van Anastasiia en haar hondje Djonnik. Als door een storm hun huis verdwijnt moeten ze op zoek gaan naar een nieuw huis. Tijdens hun zoektocht door de meest verschillende landschappen, ontmoeten ze allerlei dieren. Zouden ze in één van de huizen van hun dierenvrienden kunnen wonen?

Meer informatie

Haal je gratis kaartje voor deze voorstelling bij de Centrale Festivalbalie en wees uiterlijk 15 min voor aanvang weer terug bij de balie. We vertrekken gezamenlijk naar de speelplek. Na aanvang is toegang niet meer mogelijk, ook niet met kaartje. 

Op muzikale reis met Jeritza Toney (2+)

Jeritza Toney

Jeritza Toney – foto Soufiane El Kaddouri

Hou je van muziek? Hou jij van bewegen? Hou jij van zingen? Hou jij van gezelligheid? Ga dan mee op een muzikale reis met Jeritza! Jeritza schrijft liedjes speciaal voor kinderen. Iedereen is van harte welkom en mag gezellig mee doen.

Meer informatie

Bliep Bliep (5+)

TG Dender

TG Dender – foto Joep van Aert

Met veel fysieke humor, live tekeningen en live muziek komt een indringend verhaal tot leven over een man en zijn robot.
Een robot die alles voor je doet. Voordat je zelf weet wat je wilt, weet de robot het al. Het kruiswoordraadsel is al ingevuld voor je eraan begonnen bent. Je moeder heeft al een bloemetje voor je er zelf aan dacht. Je schoenen zijn al gestrikt, je haren gekamd, je tanden gepoetst, kamer opgeruimd, was gedaan…..
Tijd om ‘m even uit te zetten, maar waar is de STOPKNOP!

Bekijk het voorproefje

Meer informatie

In Je Makie (8-12 jaar)

Cultuur19 en Helweg & La Cruz

foto Ageeth Hummeling

In de zomervakantie toveren we de CultuurCampus om tot een kunstwerkplaats voor kinderen. Vier dagen (16-19 aug) werken de Makies en twee kunstenaars aan hun eigen kunstwerk van hout. Huotkunstenaars Helweg en La Cruz helpen erbij. Wát het wordt? Een voorstelling, een expo, een performance of een beeld? De Makies bepalen het helemaal zelf. Het resultaat krijgt een plekje in het programma van het Leidsche Rijn Festival. En timmer vooral een hamertje mee in de workshop!

www.facebook.com/LaCruzHelweg

Pop-up ARTs (AL)

Loket-Z

foto Loket-Z

Als de Pop up ARTs opduikt met haar dokterskoffer vol losse onderdelen en een lege lijst, dan zie je al snel het ene kunstwerk na het andere verschijnen. En die maakt zij niet zelf…

​Wanneer deze ARTs je aanspreekt, ben je vóór je het weet kunst aan het maken. Klaar? Dan gaat jouw werk op de foto en het gebruikte materiaal weer terug in de koffer. Hop, op naar de volgende onverwachte kunstenaar. Da’s nog eens duurzame kunst! Wat er voor jou dan overblijft is een goed gevoel èn een mooi plaatje. Kunst als medicijn…

www.loket-z.nl/popuparts

Hamertje Tik (2-7 jaar)

DiederikesToko

foto Dominique Panhuysen

Je kent het spelletje Hamertje Tik wel nog van vroeger! Met een hamertje tik je ronde vormpjes door de gaatjes of sla je spijkers in kurk. Je hebt fysieke kracht nodig en ontdekt hoe iets in elkaar past.

Hamertje Tik is een pleintje waar jonge kinderen verschillende huisjes ontdekken. Via spannende straatjes beweeg je je van een gek huisje naar een klein schuurtje.En daar kan van alles gebeuren. Je bouwt zelf een muurtje. Of tikt met 10 vingers een brief op een ouderwetse typemachine, stopt ‘m in een envelop en doe het op de post. Met zandlopers zie je hoe de tijd verstrijkt. Welke bonen kun je allemaal fijnmalen? Is er een sleutel kwijt; vind hem dan terug met een magneet. Hamertje Tik is een installatie waar je speelt met tastbaar materiaal, ontdekt hoe de dingen echt in elkaar zitten en het mechaniek ervan werkt. Inspirerend voor zowel de allerkleinsten; (waar zit de opening van een doosje?) tot iets oudere kinderen (hoe ver schijnen zaklampjes?). En voor de ouders… die herkennen vast nog veel.

www.diederikestoko.nl

Smeer Poets (2+)

Esther Hoogendijk

foto Esther Hoogendijk

Smeren, roeren en dabben. Eindeloos roeren, pletten en stampen. Klaar met smeren? Poets en schrob erop los… kom jij meedoen? Een plek vol tactiele ervaringen en ontdekkingen voor de allerjongsten.

www.estherhoogendijk.nl

Maakplaats Eindeloos Papier (4+)

Bouwbandieten

foto: Bouwbandieten

Kom je bij de Bouwbandieten Eindeloos Papier maken? Scheur je eigen papierpulp en schep het tot een nieuwe creatie. Met spannende grondstoffen kun je jouw papier kleuren. Tevreden over de kleur? Tijd om te experimenteren met geur. Heerlijke geuren van bloemen en kruiden maken je papier helemaal af.

Laat jouw papier bij ons drogen voordat je het mee naar huis neemt.

Bezichtiging Romeinse Wachttoren (AL)

Museum Hoge Woerd

Neem een kijkje in de Romeinse Wachttoren en speel het Romeinse spel Mola.

www.museumhogewoerd.nl

Festivalmascotte Joek (AL)

Cultuur19

foto Birgit Schuch

Onze eigen festivalvogel Joek loopt weer rond! Durf jij met hem op de foto?

Meer programma? Klik op programma per leeftijd.

Toveren met klei, verf en een houten blokje

Hanna de Mink - Het Klei Atelier

Toveren met klei, verf en een houten blokje. Eén blik op klei… en mensen, groot en klein, zijn ‘verkocht’ .De plek waar iedereen zelf een uniek klei figuur boetseert.

Eén houten blokje met één spijker; vlot zelf getimmerd, vormen de sokkel waarop geboetseerd wordt. Van een klompje grijze klei, ontstaat een kleurrijk dier, figuur, mens of ding. De zachte rivier klei kan direct worden beschilderd met speciale verf.

Vrij van thema of maniertjes hoe het moet. Ontdek het zelf. Doen, uitproberen, is de sfeer van het klei atelier. Mislukken mag en opnieuw beginnen mag.

Ieder kunstwerk gaat mee naar huis. De mooie rode nostalgische Citroën-bus is de expositie ruimte, waarin de gemaakte kleifiguren tijdelijk kunt staan.

Zó kunt u verder het festival genieten en later het beeldje mee nemen.

Direct meenemen kan ook. Een wastafel met handdoeken zijn voorzie