2020

In 2020 vierden we het Leidsche Rijn Festival de hele zomer lang overal in de wijk.

We brachten een Festival-Doe-Krant uit die overal in de wijk op de mat viel, we organiseerden voorprogramma’s in de buurtspeeltuinen en stelden samen met lokale ondernemers een Festival-Boerderijpakket samen. Als slot streamden we op 6 september de Leidsche Rijn Festival Live Show vanuit Castellum Hoge Woerd vol theater, muziek en dans. Ook de resultaten van de workshops in de speeltuinen en de kinderen van In Je Makie waren erbij. Vanaf de bank konden kinderen en ouders meedoen met dansen en meezingen met Jeroen Schipper, die de show met Jennifer Muntslag presenteerde.

Kortom: Leidsche Rijn Festival was overal!

Behind the Scenes

Camera en montage: Charlie Feld
Interviews: Noëlle Schuijtvlot en Aurora Teuben

Harmonieorkest Vleuten E-orkest en O-orkest

Camera Ger Wijtsma. Montage Charlie Feld.

BASF presenteert het Virtuele Laboratorium

dr. Bubbels’ Virtuele Laboratorium

In dit online laboratorium kun je vanuit je huiskamer de spannendste proefjes doen. Dus trek je labjas maar aan en zet die veiligheidsbril maar op je neus.

Vlogworkshop Sebastiaan Brussee

Camera en montage Charlie Feld.

Dansworkshop door MAMM

Camera en montage Charlie Feld.

Malou van Sluis leest voor uit Op zoek naar het Huilmeisje

Kunstlab In Je Makie

Camera en montage: Lester Kamstra

Leidsche Rijn Festival is overal

“Omdat we het Leidsche Rijn Festival dit jaar niet kunnen bouwen in ons vertrouwde Castellum Hoge Woerd, bouwen we het in heel de wijk.”
– Cultuur19

Cultuur19 organiseert dit jaar het Leidsche Rijn Festival in heel de wijk. Vanaf half juli en in augustus vinden her en der in de wijk talloze kleinschalige kinderactiviteiten met kunstenaars plaats, die gratis te bezoeken zijn. Workshops waarbij kinderen vooral zelf kunst gaan maken. Een greep uit deze kunstwerken krijgt een plek in het programma van de Leidsche Rijn Festivalshow. Deze show wordt op zondag 6 september om 16.00 uur live vanuit Castellum Hoge Woerd gestreamd en gepresenteerd door onder andere Jeroen Schipper.

“Net als andere jaren werken we zoveel mogelijk samen met professionele en lokale makers. Ons festival draait om verwondering en zelf doen en dat blijft ook in deze vorm fier overeind. De voorprogramma’s in de zomer zijn bedoeld om kinderen zoveel mogelijk te enthousiasmeren om zelf aan de slag te gaan met kunst. In de live show komt alles samen: mooie verhalen, muziek om op te dansen, kunst om van te genieten, gemaakt door kinderen. Ook het zomerse kunstlab voor kinderen In Je Makie (8+) krijgt een plekje in de show”, aldus programmeur Leonie Langenhuijsen.

Ook verschijnt in aanloop naar de zomervakantie een Festival-doe-krant voor kinderen met creatieve maak-ideeën en activiteiten. In de krant is een hoofdrol weggelegd voor festivalmascotte Joek. Albert Hennipman, geestelijk vader van Joek, tekent voor het ontwerp van de krant, samen met twee illustratoren van het Huis van Betekenis, Timon Vader en Bob Mollema. De krant valt vlak voor de zomervakantie in heel Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern op de mat.

Festival-Boerderijpakket

Utrecht Natuurlijk is dit jaar aangehaakt als samenwerkingspartner en organiseert parallel aan de live show op 6 sept het Oogstfeest in Steede Hoge Woerd. Samen stelden we een speciaal Festival-Boerderijpakket samen met lokale producten zoals sap van stadsboerderij Koppelsteede, de officiële Leidsche Rijn Festivalbeker, doe-het-zelf potato twisters van Tes en Tos en een fris Maximusbiertje voor ouders/verzorgers. Wie de festivalsfeer in huis wil halen kan het pakket bestellen. Zo steun je bovendien de lokale ondernemers die anders op het festival te vinden zijn.

www.utrechtnatuurlijk.nl

foto Utrecht Natuurlijk

Festival-Doe-Krant

Blader door Festival-Doe-Krant (bij de VAR 16 juli 2020) of download de printversie.

Open de Festival-Doe-Krant als pdf

Op zondag 6 september om 16.00 uur zonden we live uit vanaf het Castellum Hoge Woerd met een wervelende online show vol muziek, theater en kunst vóór en dóór kinderen. We waren rechtstreeks te zien in alle huiskamers van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern.

Programma :

  • In Je Makie – Deelnemers van het vierdaagse kunstlab voor kinderen onderzoeken het thema miscommunicatie en presenteren de Voorstelling-die-niemand-snapt, snap je?
  • Harmonie Orkest Vleuten – We krijgen een kijkje achter de schermen bij Ik heb een melodietje in mijn hoofd van het jeugd- en seniorenorkest (HOV-E en HOV-O).
  • Utrecht Natuurlijk Oogstfeest – Zoveel oogst, zoveel smaak! Kom proeven, bakken, plukken en de oogst samen vieren op stadsboerderij Steede Hoge Woerd. Onze speciale reporter Sebastiaan Brussee brengt verslag uit van de pizzaspeurtocht.
  • MAMM – Mees en Maxime maakten een voorstelling in de buurtspeeltuinen en kinderen bedachten de choreografie. In de show dansen zij live het eindresultaat.
  • Partofit huis-tuin-en-keuken percussie openingsact Verzamel alle potten, pannen en pollepels, want we gaan de wijk laten weten dat de show is begonnen!
  • Dansduo Serióós Zo halverwege de show bestaat de kans op een inzakkertje… níet met Serióós! Met hun korte dansworkshop krijgen ze iedereen op de bank want samen swingen is heerlijk! Wel even je schoenen uitdoen he.
  • Malou van Sluis leest voor uit Op zoek naar het Huilmeisje (2+)
  • BASF presenteert dr. Bubbels’ Virtuele Laboratorium In dit online laboratorium kun je vanuit je huiskamer de spannendste proefjes doen.
  • Dear T, met de smartlappenopera David en Goliath David is een kleine jongen. Als de reus Goliath Davids landgenoten uitdaagt en niemand durft met hem te vechten, bedenkt de slimme David een plan.
  • Presentatie Jeroen Schipper en Jennifer Muntslag

Nóg meer Leidsche Rijn Festival?