2021

Onder een strakblauwe hemel vond zondag 5 september 2021 voor de 23e keer het Leidsche Rijn Festival plaats. Het festival werd door Cultuur19 georganiseerd in samenwerking met Podium Hoge Woerd en sloot aan bij het Oogstfeest van Steede Hoge Woerd (Utrecht Natuurlijk).

Bekijk de aftermovie van Lester Kamstra

In verband met corona moesten de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen worden zoals het monitoren van de publieksstroom en het programmeren van vooral veel buitenactiviteiten. De doorstroomlocatie Steede Hoge Woerd bood echter genoeg plek aan bezoekers om zonder grote drukte te genieten van alle voorstellingen en workshops.

Cultuur19 bedankt alle bezoekers, vrijwilligers, artiesten, partners, sponsoren, fondsen en gemeente Utrecht, die dit festival mogelijk hebben gemaakt, in het bijzonder alle medewerkers van Steede Hoge Woerd (Utrecht Natuurlijk).

foto Birgit Schuch

In de houtwerkplaats van Helweg en La Cruz werd door jong en oud al snel hard gewerkt aan houten juichfiguurtjes, die beschilderd mee naar huis mochten.

foto Birgit Schuch

Juan Garzón maakte flink parade voor zijn workshop ritme en percussie en kon op veel enthousiaste jonge muzikanten rekenen.

foto Birgit Schuch

Bij het Oogstfeest vond de verse oogst gretig aftrek en naar mate de dag vorderde liepen steeds meer bezoekers met bosjes bloemen uit de Pluktuin over het terrein.

foto Birgit Schuch

Ook de pizzaspeurtocht was een succes, al werd die vaak meermaals onderbroken omdat de pizzaspeurders werden afgeleid door de vele andere activiteiten die ze onderweg tegenkwamen. Een pizzaspeurtocht van drie kwartier werd hierdoor al snel een pizzaspeur-stripteken-boetseer-trommel-en-pluktocht van drie uur.

foto Birgit Schuch

In de buitenkeuken maakten bezoekers met klei en puzzelstukjes een kunstwerk, bij de boomstammetjes werd voorgelezen door KOKO, en in de theaterzaal van Podium Hoge Woerd vonden de voorstellingen plaats van Jasper Smit (kleinkunst voor kinderen) en TG Yalla Yalla (beeldende voorstelling voor 3+).

foto Birgit Schuch

De binnenvoorstellingen raakten halverwege de dag vol, maar gelukkig speelde Achref Adhadhi van TG Yalla Yalla zijn voorstelling Kubus Kubus Kubus nog een keer in de open lucht. Bijzonder was ook de audiotour getiteld Het Uiterst Geheime KinderComplot gemaakt door kinderen van kunstlab In Je Makie van Cultuur19. Deze spannende audiotour is ook na het festival nog te beleven door de QR-codes in de tuin van Steede Hoge Woerd te scannen.

foto Birgit Schuch

Vrijwilligers

foto Birgit Schuch

Veel vrijwilligers hielpen mee om het festival mogelijk te maken, zoals bij het samenstellen van de lunchpakketjes, rondlopen in het Joekpak en het aankleden van het terrein. Alle vrijwilligers werden beloond met het officiële crewshirt van het Leidsche Rijn Festival, gedrukt door de Katoenfabriek. Cultuur19 heeft altijd plek voor nieuwe vrijwilligers. Wil je meer weten over vrijwilligerswerk? Kijk dan onder Vrijwilligers.

Volg Cultuur19

Wie op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Cultuur19 kan zich abonneren op de nieuwsbrief via www.cultuur19.nl/nieuwsbrief en Cultuur19 volgen op de social mediakanalen: Facebook, Instagram en Twitter.

Programma 2021

Jasper Smit

Jasper Smit (foto Iris Sanne van der Aar)

Vlieg er ‘ns uit!

Met het Leidsche Rijn Festival in de buurtspeeltuinen zijn we de zomervakantie creatief begonnen. Maar dat is nog niet alles! Op 5 september sluit het Leidsche Rijn Festival aan bij het Oogstfeest van Steede Hoge Woerd. Van 10.00 tot 17.00 uur kun je genieten van leuke voorstellingen en creatieve workshops. En houd ook je brievenbus goed in de gaten, want op 26 aug kun je de Festivalkrant op de mat verwachten met 10 pagina’s vol mini-festivalvoorpret.

Er is geen horeca aanwezig op het terrein. Wandel door naar het Castellum Café, pak een gezonde, groene snack mee bij het Zelf Oogsten of neem je eigen picknickmand mee.

Facebook Event

Leidsche Rijn Festival en corona

Voorstellingen en optredens

Kubus Kubus Kubus (3+) – TG Yalla Yalla

foto Lester Kamstra

Beeldende voorstelling voor de kleinsten gemaakt door Achref Adhadhi. Haal je kaartjes bij de infobalie van Cultuur19. Wees er op tijd bij, want vol is vol.

tgyallayalla.wordpress.com

Ik heb een heel vies woord geleerd, dat woord dat rijmt op stoep (6+) – Jasper Smit

foto Iris Sanne van der Aar

Kinderen hebben genoeg dingen aan hun hoofd die grote kleinkunstliedjes verdienen. En dus zingt Jasper over iedereen moeten zoenen op verjaardagen (getver). Over doen alsof je slaapt wanneer je vader je ’s nachts uit de auto naar bed draagt. En over moeders die hun chocolade voor je verstoppen. Haal je kaartjes bij de infobalie van Cultuur19. Wees er op tijd bij, want vol is vol.

www.jasperzelf.nl

Maakplaatsen

Houten voertuigen timmeren – Helweg en La Cruz

foto Iris Sanne van der Aar

foto Iris Sanne van der Aar

De houtwerkplaats van La Cruz en Helweg is al jaren een groot succes. Met houten blokjes timmeren kinderen (en vaak ook hun ouders!) vanzelf de mooiste kunstwerken. Dit jaar worden er voertuigen gemaakt.

www.facebook.com/LaCruzHelweg

Stripverhaal tekenen – Wooden Plank Studios

foto Cultuur19

Wooden Plank Studios uit Utrecht leert kinderen de fijne kneepjes van het stripverhaal tekenen. Hoe maak je een verhaal in drie plaatjes?

www.woodenplankstudios.com

Ritme en lichaamspercussie en Het Intuïtief Orkest – Juan Garzon

foto Cultuur19

foto Cultuur19

Juan laat je muziek maken door te trommelen op je lijf en is er met het Intuïtief Orkest.

www.juandavidgarzon.com

Puzzeltocht: boetseren met klei en puzzelstukjes – Loket-Z

foto Lester Kamstra

In de workshop van Wendy van Loket-Z boetseren de deelnemers hun eigen puzzeltocht met klei en puzzelstukjes.

www.loket-z.nl

Het Uiterst Geheime KinderComplot: een spannende audiotour door In Je Makie

foto Joël Vegt

In Je Makie (24-27 aug) is het zomers kinderkunstlab van Cultuur19. Vier dagen achtereen werken kinderen van 8-12 jaar samen aan een zelfontworpen kunstwerk. Dit jaar zijn spelontwerper Joël Vegt en theatermaker Tim Schouten de In Je Makie-kunstenaars. De Makies maken dit jaar een audiotour over het Uiterst Geheime KinderComplot. Je kunt het geheime complot zelf onderzoeken en onthullen tijdens het festival.

www.cultuur19.nl

www.joelvegt.com

www.timsite.nl

De Vliegende Start – Huis van Betekenis

illustratie Timon Vader

In deze tekenmaakplaats van Saskia Janssen en Katja Fred van Het Huis van Betekenis maak je een tekening af die al lijkt te zijn gestart. Maar waar gaat het nu heen? Maak jij er een vliegend beest van of een raket? Geen zorgen: elk kunstwerk belandt uiteindelijk in de blauwe lucht.

Het Oogstfeest van Steede Hoge Woerd

Vier het Oogstfeest samen, want samen smaakt alles beter! Het is tijd om de oogst binnen te halen. Dat moment vieren we graag samen met jou, want samen smaakt alles beter. Na maanden van zaaien, wieden en verzorgen is het nu tijd om te oogsten. Ontdek meer over de smaken van de oogst. Kom proeven, bakken, plukken en de oogst samen vieren op stadsboerderij Steede Hoge Woerd. Met muziek van Torenhoog (AL) (i.s.m. Struinen in de Tuinen), Pizza Speurtocht, Zelf Oogsten, workshop Smaken en Proeven (8-10 jaar, aanmelden verplicht), Imker Willemijn en meer!

Meer informatie over het Oogstfeest van Steede Hoge Woerd

Corona-informatie

We zijn blij dat we terecht kunnen op het terrein van Steede Hoge Woerd. Steede Hoge Woerd is een doorstroomlocatie. Doorstroomlocaties mogen één gast per 5 vierkante meter ontvangen.

Steede Hoge Woerd heeft een uitgestrekt terrein met tuinen en weides waar we een continue doorstroom van mensen hebben via 3 in- en uitgangen. Je kunt als bezoeker een onderlinge afstand van 1,5 meter waarborgen. Desondanks vragen we je begrip als we het terrein tijdelijk even moeten sluiten omdat we de 1,5 meter misschien niet meer kunnen garanderen. Er is dan geen toegang mogelijk tot het weer rustiger is.

Utrecht Natuurlijk/Steede Hoge Woerd en het Leidsche Rijn Festival/Cultuur19 houden zich aan de voorschriften van de Rijksoverheid en de Veiligheidsregio Utrecht. Bij het betreden van het terrein van Steede Hoge Woerd ga je ermee akkoord om de aanwijzingen van het personeel van Utrecht Natuurlijk en het Leidsche Rijn Festival op te volgen.

Leidsche Rijn Festival wordt georganiseerd door Cultuur19. Meld je aan voor de nieuwsbrief op www.cultuur19.nl.